Groenbeheer

Klimaat, biodiversiteit, energietransitie

De druk om te verduurzamen wordt verhoogd door de overheid. Er zijn vele mogelijkheden voor verduurzaming. Maar zelf de regie in handen houden kan een prettiger werkwijze zijn dan door omstandigheden of wetgeving toe gedwongen worden! Het is wel belangrijk de compensatie- en subsidieregelingen in de gaten te blijven houden.

Met de huidige aandacht voor het klimaat, de biodiversiteit en de energietransitie, mag inmiddels wel duidelijk zijn dat we hier allemaal een rol in te vervullen hebben. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling hier in te gaan op de oorzaken of het wel of niet halen van doelstellingen. Het is vooral pragmatisch omgaan met de gevolgen die we allemaal, individueel en zakelijk ondervinden.

Individueel weten we inmiddels wel welke keuzes van belang zijn; minder vlees eten, korter douchen, thermostaat een graadje lager en zo verder. Ook als bedrijf of stichting is het van essentieel belang zelf het heft in handen te nemen. Berichtgeving in het afgelopen jaar geven daar genoeg redenen toe; Bedrijven die geen drinkwater aansluiting krijgen¹, voetbalclubs die de energierekening niet kunnen dragen². We kunnen wachten tot we door economische, ecologische of politieke verschuivingen gedwongen worden ons aan te passen of anticiperen op de toekomst.

Momenteel zijn er van verschillende kanten financiële bijdragen mogelijk om, niet alleen je woonhuis, maar ook je bedrijf aan te passen³. Nu denken velen dat aanpassen alleen maar geld kost, gelukkig is dat niet zo⁴. Om een voorbeeld te noemen; het aanleggen van een groen dak mét zonnepanelen, zorgt ervoor dat je groene dak niet verbrandt in de zon, dat er minder water verdampt én dat de zonnepanelen een betere opbrengst en een langere levensduur hebben. Dat is nog niet alles, je eigen energie opwekken maakt je minder afhankelijk van grillige ontwikkelingen in de energiemarkt. Ook bespaart het groene dak kosten; de isolatiewaarde van een groen dak, maakt je gebouw koeler in de zomer en warmer in de winter en bespaart zo verwarming of airco kosten⁵. Niet alleen je gebouw, maar ook de omgeving wordt koeler en gezonder met meer groen. Groen houdt vocht vast en verkoelt zo ook de omgeving, vangt fijnstof op en komt het welzijn van je personeel te goede6.

Dit is nog maar één voorbeeld van de vele mogelijkheden die er zijn om te verduurzamen. Zelf de regie in handen houden kan een prettiger werkwijze zijn dan door omstandigheden of wetgeving toe gedwongen worden! Het is wel belangrijk de compensatie- en subsidieregelingen in de gaten te blijven houden.

  1. https://nos.nl/artikel/2429903-vitens-weigert-aanvragen-zekerheid-drinkwater-onder-druk
  2. https://nos.nl/artikel/2441968-gestegen-energieprijzen-raken-voetbalclubs-contributie-mogelijk-fors-omhoog
  3. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/09/21/prinsjesdag-2021-extra-miljardenimpuls-voor-klimaat-en-economie
  4. https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/klimaatakkoord-levert-financieel-veel-meer-op-dan-het-kost~b4f2dbad/
  5. https://www.solarsedum.nl/voordelen-groen-dak-met-zonnepanelen
  6. https://www.wur.nl/nl/show-longread/Groen-goed-voor-de-gezondheid.htm

Terug

Overig nieuws van CapelleXL

02-09-2013

Capelle werkt aan…toegankelijkheid bushaltes

Wat gaat er gebeuren?  Een deel van de bestrating wordt verwijderd. Wanneer er een abri (bushokje) op het perron staat, wordt deze ook opgehoogd. Langs de rand van het perron komen nieuwe, hogere, busperronbanden. Deze zijn 8 centimeter hoger dan …

Lees meer

06-09-2013

Ledenvergadering BIZ CapelleXL op 10 september.

Deze ledenvergadering is uitsluitend door leden te bezoeken. Ondernemers die een bijdrage voor de BIZ betalen zijn echter NIET automatisch lid. Meld u daarom zo spoedig mogelijk aan als lid van de vereniging BIZ CapelleXL. Lidmaatschap van de verenigin …

Lees meer

19-11-2015

Nieuws van de Politie

Bekijk hier het document. 

Lees meer
In samenwerking met gemeente Capelle aan den Ijssel